Seuran historia

Pallokerho Keski-Uusimaa on perustettu 30.11.2005. Tuolloin seura toimi alueen kilpajalkapalloon keskittyvänä kokoomaseurana, joka kokosi Järvenpään Palloseuran, Keravan Pallo -75:n ja Tuusulan Palloseuran motivoituneimmat pelaajat samaan joukkueeseen B-junioreista ylöspäin. Seura perustettiin kyseisten seurojen yhteisenä hankkeena useiden vuosien kaavailujen tuloksena. Nimensä seuran perustajajäseniksi saivat kunnian kirjoittaa Jussi Hautamäki, Mikko Honkanen, Miika Tiira, Lassi Kunttu, Markku Pyykkölä, Raine Nieminen, Tero Valtonen, Pekka Ekegren ja Timo Helkamo.

AJATUS TUTTU 1980-LUVULTA

Jo vuonna 1988 yhteisen kilpaseuran tarve alueella tiedostettiin. KP-75:n silloinen puheenjohtaja lähetti tuolloin naapuriseurojen puheenjohtajille ehdotuksen keskustelun aloittamisesta yhteisen kilpaseuran suhteen. Aika ei vielä tuolloin ollut kuitenkaan kypsä kyseiselle hankkeelle. Hieman lähempänä alueen kokonaisvaltainen kilpayhteistyö oli 90-luvulla, jolloin Keski-Uudenmaan Pallo (K-UP) toimi KP-75:n ja TuPSin yhteisenä kilpaseurana. Seuran lento korkeammilla sarjatasoilla loppui kuitenkin lyhyeen, koska seuraa ei koettu koko alueen yhteiseksi projektiksi.

2000-luvulla aika on viimein kypsä. Alueen kolme suurinta jalkapalloseuraa ovat lähentyneet toisiaan hurjasti ja tekevät jo yhteistyötä monilla rintamilla. Toimihenkilöiden koulutuksia järjestetään yhteisesti, leikkimaailman joukkueet pelaavat yhteistä Lionsliigaa, 12-15 -vuotiaat ovat seurojen kykykoulussa ja Keski-Uusimaa Akatemia pelaa Talenttiakatemioiden SM-sarjaa kolmen seuran pelaajista kootulla ryhmällä. Myös seurojen valmennuspäälliköt suunnittelevat alueen jalkapallon eteenpäin viemistä yhdessä tuumin. 2000-luvulla oli enemmän sääntö kuin poikkeus kokoontua aika ajoin keskustelupöytään yhteisen seuran tiimoilta. Intoa ja ajatusta oli, mutta lopullinen rutistus antoi odottaa aina näihin päiviin asti.

KAIKKI PELAA JA KILPASEURA

Kaikki kasvattajaseurat (JäPS, KP-75 ja TuPS) ovat 2000-luvulla omaksuneet Suomen Palloliiton Kaikki Pelaa -ajattelumallin toimintansa tukijalaksi. Tämä toimintamalli takaa jokaiselle pelaajalle mahdollisuuden pelata taidoista tai aikaisemmasta pelikokemuksesta riippumatta. Ajattelumallin avulla voidaan myös vähemmän motivoituneet ja kenties myöhemmin pelaamisen aloittaneet pelaajat huomioida ja päästää nauttimaan lajin saloista. Yhteinen kilpaseura laajentaa tätä ajattelumallia.

PK Keski-Uusimaa on suunnattu motivoituneimmille ja lahjakkaimmille pelaajille, jotta alueen jalkapalloilulla olisi heillekin tarjottavaa. Aiempina vuosina edistyneimmät pelaajat ovat usein B-juniori-iässä lähteneet hakemaan haasteita kauempaa, kuka Helsinkiin ja kuka Lahteen tai johonkin muualle. PK Keski-Uusimaa mahdollistaa tavoitteellisen jalkapallon pelaamisen kotikulmilla pidemmälle, tulevaisuudessa aina Veikkausliigan porteille asti. Keski-Uusimaan sinivalkoinen tie on nyt entistä suorempi pelaajien kehittymisen väylä.

PUOLEN VUODEN PERUSTAMISPROSESSI

PK Keski-Uusimaa sai tämän vuoden lähtölaukauksensa kesän aikana. Pitkien kaavailujen jälkeen valmennuspäälliköt sekä muutamat muut seura-aktiivit istuivat yhteisen pöydän ääreen rakentamaan aikataulua. Näiden keskustelujen pohjalta kasvattajaseurojen johtokunnat asettivat kilpaseuraa perustamaan 6-henkisen työryhmän, jota veti TuPSin toiminnanjohtaja Mikko Honkanen. Työryhmä rakensi kilpaseuralle toimintamallin, joka sisälsi seuran organisaation, säännöt sekä seurojen välisen yhteistyösopimuksen. Tämä esitys vietiin kasvattajaseurojen johtokuntien kautta seurojen syyskokouksien käsiteltäviksi.

Joulukuun 15. päivä 2005 oli viimein kaikkien seurojen kokoukset antaneet hyväksyntänsä hankkeelle ja historiallinen kolmen seuran sateenvarjoseura oli näin ollen syntynyt. Seura jätti perusilmoituksen yhdistysrekisteriin vielä ennen joulua ja Uudenmaan piirin piirihallitus päätti kokouksessaan puoltaa seuran perustamista liittohallitukselle. Harjoitukset PK Keski-Uusimaa oli aloittanut jo marraskuun alusta. B-juniorit, A-juniorit ja miesten edustusjoukkueen käsittävä seura hankki valmentajat kasvattajaseurojen ulkopuolelta. B-junioreihin kiinnitettiin Matti Wellström ja A-junnuihin Klaus Lönnroos. Seuran lippulaivaa edustustasolla luotsaa Pekka Husu. Kabineteissa seuraa johtaa evp kenraaliluutnantti Jussi Hautamäki, joka lopulta suostui uuden seuran johtajaksi ja lupasi lähteä uusia haasteita kohti sata lasissa.

JÄRKEVÄÄ YHTEISTYÖTÄ

PK Keski-Uusimaa ei kilpaile seurana kasvattajaseurojen kanssa vaan täydentää Keski-Uusimaalaisen jalkapallon kokonaiskuvaa. Fuusio- ja yhteistyöseuroilla on tietyissä suomalaisen jalkapallon piireissä huono sivumaku. Fuusioseurat saatetaan kokea perinteiden tuhoajiksi ja jollain tapaa "muovisiksi". PK Keski-Uusimaa ei tähän kastiin kuulu, sillä perinteiset kasvattajaseurat jäävät edelleen voimiensa tuntoon, ja yhteinen kilpaseura auttaa kasvattajaseurojakin profiloitumaan enemmän pelaajien kehittämisen alustaksi. Perinteet velvoittavat, että toiminnassa ajatellaan seurojen ja pelaajien etua. On kaikkien jalkapallotoimijoiden yhteinen etu, että yhteistyötä tehdään siellä missä sitä kannattaakin tehdä. Koulutuksien, junnuliigan ja kykykoulujen rinnalla kilpatoiminta kuuluu järkevän yhteistyön piiriin. Alueen edustusjalkapallo nostaa tasoaan vain yhteisen kilpaseuran avulla.

ENSIMMÄISET VIISI VUOTTA

PK Keski-Uusimaalla on vuonna 2011 takanaan ensimmäiset viisi sarjakautta. Kilpailullisesti aika on mennyt vaihtelevasti. Miesten joukkue nousi Kakkoseen ja pelasi siellä kaksi loistavaa kautta, mutta kolmannella kaudella suunta kääntyi ja putoaminen oli edessä, joten kuudes kausi alkaa jälleen Kolmosesta.

Junioripuolella on menty päinvastaisesti eli alkuun oli vaikeuksia, lähinnä materiaalin kapeudesta johtuvia, vaikka A-juniorit olivatkin todella lähellä nousua SM-sarjaan heti ensimmäisellä kaudellaan. Mutta parin viime vuoden aikana toiminta on vakiintunut ja tuloksia alkanut tulemaan. B-juniorit ovat kruununa SM-sarjassa, mutta myös kaudella 2010 perustetut nuoremmat juniorit pelaavat kaikki korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Alkuperäinen yhteistyösopimus kasvattajaseurojen kanssa oli voimassa viisi vuotta ja uusi sopimus tehtiin alkuvuodesta 2011. Tällä kertaa seuraa perustamassa ollut JäPS ei kuitenkaan mukaan enää lähtenyt, joten Pallokerho toimii edustujoukkueena TuPSin ja KP-75:n junioreille, joskin kaikkien lähialueiden seurojen kanssa tehdään tietenkin mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä.

Uuden sopimuksen myötä toimintaa laajennettiin myös C ja D -junioreihin sekä tyttöpuolelle. Osa näistä joukkueista oli perustettu jo vuonna 2010 ja niiden kokemusten perusteella yhteistyötä päätettiin laajentaa. PK Keski-Uusimaasta on tullut junioreissa kilpailullisesti tasapäinen kilpakumppani Uudenmaan isoille seuroille HJK:lle, PK-35:lle ja FC Hongalle.

Vaikka taustajoukko on ollut kapealla pohjalla, hyvän työn tulokset näkyvät. PK K-U antaa tällä hetkellä todella hyvät harjoitusmahdollisuudet ja tien ponnistaa omaan alueen kautta ammattilaisuuden porteille. Paikalleen ei ole tarkoitus jäädä ja seuraavan viiden vuoden aikana on paljon tehtävää, jotta hyvä kehitys jatkuu.

JOHTOKUNTA

2012

Puheenjohtaja:
Mikko Bergman

Jäsenet:
Antti Huttunen
Jan Erik Smisdtslund
Marko Heikka
Mika Mäki-Kuhna, varapuheenjohtaja
Timo Nieminen
Hilkka Pelander
Miika Tiira
Jaakko Hannuksela

2008

Puheenjohtaja:
Raine Nieminen

Jäsenet:
Jussi Hautamäki
Kari Ceder
Mika Mäki-Kuhna, vara-puheenjohtaja
Mikko Bergman
Vesa Huttunen
Esa Heinonen

Varajäsenet:
Miika Tiira
Markku Pyykkölä

2007

Puheenjohtaja:
Jussi Hautamäki

Jäsenet:
Pekka Ekegren
Kari Ceder
Mika Mäki-Kuhna, vara-puheenjohtaja
Mikko Bergman
Vesa Huttunen
Esa Heinonen

Varajäsenet:
Miika Tiira
Markku Pyykkölä

2006

Puheenjohtaja:
Jussi Hautamäki

Jäsenet:
Pekka Ekegren
Timo Helkamo
Mika Mäki-Kuhna, vara-puheenjohataj
Lassi Kunttu
Tero Valtonen
Esa Heinonen

Varajäsenet:
Miika Tiira
Paavo Mattila

Sihteeri:
Mikko Honkanen

Dataline Sport | Molentum Oy